Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

Kezdeném azzal, hogy a cikk címe 2012. évi C. törvény (Btk) Btk 165. § (1) bekezdése.

A képen látható a lakás védővezetője, ami soha nem volt bekötve.

Azért hívtak villanyszerelő érintésvédelmi felülvizsgálót, mert egy kisgyereket, meg a szüleit megrázta a vízcsap. Szerencsére nem halt meg senki.

Folytatnám a jogszabály idézésével:

165. § (1) Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A villanyszerelő kolléga már most pakolhat, mert egy évre bevonul a Büntetésvégrehajtó Intézetébe, mint fogvatartott. Itt nincs felfüggesztett büntetés. Itt egy év az egy év.

A képeken látható, hogy a be nem kötött védővezetőt a gipszkarton fal mögül kellett kipecázni.

A javítás előtti állapotban 30 Volt váltóáramot lehetett mérni a Nulla vezető és a vízcsap között.

A lakás kiselosztójában a védővezetőn mért hurok ellenállás nagyobb volt, mint 9.99K Ohm. Gyakorlatilag nem volt hatásos védelem. A jó érték 1,44 Ohm alatt kezdődhetne.

A javítás szabályos kapoccsal megtörtént. Az ellenőrző méréseket az elosztóban elvégeztem. A hurok ellenállás mért értéke megfelelő: 0.39 Ohm. A vízcsapon, zuhanytálcán mért feszültség 0 Volt. Folytonosság mérés a csaptelepen és a zuhanytálcán: folytonos. (EPH rendben).

Felhívtam az ingatlan üzemeltetőjének a figyelmét arra, hogy egy komplett szabványossági felülvizsgálatot kötelezően el kell végezni. Várom a megrendelésüket.

Ezek a történetek addig folytatódnak míg valaki meg nem hal, vagy az ELMŰ le nem kapcsolja az egész Társasházat.